WAT IS THREAD COUNT? EN IS DIT BELANGRIJK?

WAT IS THREAD COUNT? EN IS DIT BELANGRIJK?

WAT IS THREAD COUNT? EN IS DIT BELANGRIJK?

Veel verschillende aspecten hebben invloed op de kwaliteit van je beddengoed, maar waar het meest over gepraat wordt, is de thread count oftewel draaddichtheid van de dekbedovertrekken of hoeslakens. Maar hoe belangrijk is deze zogenoemde thread count nou eigenlijk? En is het dan ook zo: hoe hoger de thread count, hoe beter de kwaliteit? Niet altijd.

Wat is thread count nou eigenlijk precies?

Je zult de term, waarschijnlijk al vaker voorbij hebben zien komen en hebben gedacht: leuk allemaal, maar wat wil dat thread count nou eigenlijk zeggen? Geen zorgen, dit hadden wij ook en daarom hebben we het voor jou helemaal uitgeplozen!

Om meer te weten te komen over deze term draaddichtheid of ‘thread count’ (TC) duiken we de geschiedenis in. De term is ooit bedacht in de USA om het verschil tussen muslin en percal vast te leggen. Beide veel voorkomende termen die gebruikt worden om de kwaliteit van katoen aan te duiden. Muslin (Mousseline) is een zeer losse katoen weving en percal heeft een dichtere weving. Elke geweven katoenen stof dat een hogere draaddichtheid (of thread count) van 200 had, werd percal genoemd. 

Draaddichtheid of thread count geeft dus de weefdichtheid van de stof aan. Letterlijk het aantal draden per vierkante inch die geweven zijn in een stuk stof. Een thread count van bijvoorbeeld 300 wil zeggen dat er 300 draden zijn gebruikt per vierkante inch – de Engelse meeteenheid. Er werd geen kwaliteit benoemd, slechts een vorm van weven. Een hoge draaddichtheid of thread count (tc) heeft dus eigenlijk niets te maken met een zachtere of soepelere stof, het zegt slechts iets over de dichtheid van de geweven stof.

Voorbeelden

  1. De stof gebruikt voor parachutes heeft een heel hoge draaddichtheid, maar of deze stof nou meteen ook zacht en soepel is? niet echt, het is buitengewoon sterk maar het is niet comfortabel om onder een parachute te slapen.
  2. Thread count is voor beddengoed wat ‘karaat’ is voor diamanten. Karaat is bij diamanten een belangrijke factor voor de kwaliteit, maar een hoge waarde karaat betekent niet dat de diamant op zichzelf er meteen perfect uitziet. Er moet rekening worden gehouden met het slijpen, de kleuren en de helderheid van de diamant.

Hoe hoger de draaddichtheid hoe beter de kwaliteit? 

Misschien dacht je: hoe hoger de thread count, hoe beter de kwaliteit. Je zou niet de enige zijn die dit denkt hoor, want hier maken marketeers handig gebruik en misbruik van tegenwoordig.

Veel draden per vierkante inch vereisen fijnere draden. Hoe fijner de draden zijn die gebruikt worden, hoe zachter, gladder en steviger de geweven stof zou moeten zijn. Maar, in onze markt gaat dit vaak verkeerd. Er zijn veel fabrikanten die ‘creatieve wiskunde’ gebruiken om de thread count te vergroten, waardoor consumenten geloven dat ze een luxe product kopen, terwijl dit in realiteit niet zo is. Zo blijkt dat sommige bedrijven adverteren met een thread count van 800, 1000 of soms zelfs 1200. In werkelijkheid kan de thread count maximaal 500 zijn, omdat dit de maximale hoeveelheid draad is die per vierkante inch geweven kan worden.

Om toch een hoger aantal te krijgen, gebruiken fabrikanten dunnere draden die in één geheel zijn samengeweven. Zo kunnen ze het aantal draden en dus de thread count eenvoudig verdubbelen, verdrievoudigen of verviervoudigen. Flauw he? In de praktijk betekent dit dat een enkele draad bestaat uit vier lagen die aan elkaar zijn gedraaid. Dit hoort gewoon als één draad gerekend te worden. 

Wat bepaalt dan wel de kwaliteit van beddengoed? 

De draaddichtheid zegt dus zowel iets over de zachtheid als over de kwaliteit van je dekbedovertrek, maar het is niet de enige factor waaraan aandacht besteed dient te worden bij het uitkiezen van een comfortabel dekbedovertrek. Als we het over beddengoed hebben, zijn er vier belangrijke factoren die iets zeggen over de kwaliteit, namelijk:

  1. Lengte van de katoenvezel
  2. Het aantal lagen
  3. Het aantal draden (thread count)
  4. De weving van de draden

Er bestaan 2 verschillende soorten vezels, namelijk korte en lange vezels. De lange vezels zorgen, op het moment dat deze worden gesponnen, voor een sterkere draad. Een sterkere draad zorgt voor duurzaamheid en een betere kwaliteit. Wat je daarvan in de praktijk merkt, is dat en dekbedovertrek bijvoorbeeld minder snel slijt. En het niet gaat 'pillen': bolletjes krijgt. 

Zo zal een stof met een draadtelling van 200 hoge kwaliteitsvezels beter aanvoelen dan een stof met een draadtelling van 400TC met slechte of gedraaide draden. De kwaliteit van de vezels, en de lengte hiervan, is dus van enorm groot belang. Bij bijvoorbeeld Egyptisch katoen zijn de vezels langer dan in andere types katoen, waarmee de kwaliteit meteen een stuk beter is vergeleken met andere katoensoorten. Langere vezels zorgen voor een kwalitatief betere draad, wat de duurzaamheid en levensduur van het product waarborgt. Wanneer katoen van langere vezels is gemaakt, gaat het dus langer mee.

Tijdens het proces, genaamd kaarden, worden kleinere vezels verwijderd, waardoor langere vezels overblijven en de kwaliteit van ruwe katoen verbeterd wordt. Het kammen van katoen is een andere proces waarmee zelfs de kleinste vezels verwijderd worden. Na dit proces worden de overgebleven lange katoenvezels gesponnen tot draden en vervolgens verweven tot een stof.

De stof gaat vervolgens nog door twee processen heen. De stof wordt geschroeid, waarmee dons wordt weggebrand. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de stof gaat pluizen, waarmee de zacht- en gladheid kan verminderen. Ook wordt de stof nog bewerkt onder een hoge druk, om zo de sterkte te verbeteren en te zorgen dat het product makkelijker een kleuring opneemt.

Zoals hierboven al uitgebreid besproken, betekent de dradentelling in feite het aantal verweven draden per 2,5 cm2. Er dient zowel in de lengte als in de breedte geteld te worden. Dus 100 draden in de lengte en 100 draden in de breedte staat voor een thread count van 200. Echter gaat deze waarde- en kwaliteitsbepaling niet oneindig door. Een dradentelling van 200TC is een mooie kwaliteit; 400TC is nog zachter. 

Om een idee te krijgen van welke draadtelling gepaard gaat met het type stof, kun je uitgaan van de volgende graadmeters. Een draadtelling van 150 – dus 75 in de breedte en 75 in de lengte- staat voor een katoensoort wat iets ruiger aanvoelt. We kunnen spreken van 'gemiddelde kwaliteit' laken en beddengoed wanneer de draadtelling 180 is. Alles wat een draadtelling boven de 200 kent, wordt gezien als betere kwaliteit – een hoger segment.

 

Kortom: waar let je op bij het uitkiezen van je nieuwe beddengoed? 

De conclusie luidt dat je niet alleen op je hoede moet zijn voor een buitensporig hoge thread count, maar dat je ook alle vier factoren (lengte van de vezel, aantal lagen, aantal draden en weving) in overweging moet nemen bij het kopen van je beddengoed. Een goede vuistregel is dat je altijd wantrouwend moet zijn ​​tegenover een superhoge thread count die wordt aangeboden voor een lage prijs. Alles wat een draadtelling boven de 200 kent, wordt gezien als betere kwaliteit – een hoger segment. Maar let wel op: hoogstwaarschijnlijk is beddengoed met een thread count van 1200 niet van de kwaliteit die u denkt dat het is, en al zeker niet als het voor €100 wordt aangeboden. In werkelijkheid kan de thread count maximaal 500 zijn, omdat dit de maximale hoeveelheid draad is die per vierkante inch geweven kan worden.

Waar vind je gegarandeerd hoogwaardig beddengoed? 

Op de website van CASA DORMI vind je enkel gecertificeerde, high-end beddengoed merken. Alle collecties zijn van de hoogste kwaliteit. De collecties bestaan uit enkellaags katoen van lange katoenvezels en ze werken met veelgeprezen Portugese en Italiaanse weverijen om een ​​consistente kwaliteit te garanderen. Ze verkopen ook enkel Egyptisch katoen en katoen percal met een draaddichtheid boven de 200 en katoen satijnen collecties hebben met een thread count van boven de 300. Hiernaast vind je hier ook hoogwaardige flanellen, linnen en ecologische-beddengoed collecties. 

 

 

0 comments

Laat een reactie achter

All blog comments are checked prior to publishing

Coco & Cici

Dekbedovertrek Bamboe Wit

Normale Price
vanaf €109,95
Sale Prijs
vanaf €109,95
Normale Price
Prijs
Translation missing: en.general.accessibility.unit_price_separator 
Shop Bamboe

Ontdek meer blogposts