De stof Bamboe biedt heel veel voordelen. Het is vrijwel altijd een viscose: een bewerking op basis van hout (bamboe) cellulose. Lastige termen, die bij velen niet bekend zijn. Meer over de voordelen van Bamboe viscose en hoe dit verwerkt wordt tot prachtig en duurzaam textiel lees je in deze blog.
Wat is Bamboe viscose?
Bamboeviscose is een textielsoort die kritisch wordt gevolgd, en dat is goed. Voor bamboeviscose zijn bamboedeeltjes door middel van een chemisch proces (het zogenoemde 'viscoseproces') omgezet tot een bruikbare textielvezel.
Als je het verbouwen van bamboe en het productieproces van bamboeviscose afweegt tegen het verbouwen en bewerken van gewoon katoen, dan levert bamboeviscose netto veel minder schade op aan het milieu.
Tegenwoordig worden er in de producerende landen steeds vaker procede`s gebruikt, waarbij de chemische middelen die in het proces worden ingezet, worden hergebruikt in een z.g. ‘closed loop’ systeem.
Wat is victose?
Viscose is een natuurlijk materiaal, gemaakt van een stroperige organische vloeistof die voortkomt uit houtpulp (cellulose), die wordt gebruikt bij de productie van rayongarens. Ook wordt de naam viscose wel als synoniem gebruikt voor rayon. Het productieproces gaat als volgt: cellulose uit bamboe, hout of katoen wordt behandeld met een aantal chemische goederen (natriumhydroxide met koolstofdisulfide). Na deze behandeling krijg je het materiaal viscose. Hierbij wordt cellulosexanthaat gevormd dat wordt opgelost in meer natriumhydroxide. Dit vormt de viscose-oplossing. De houtpulp wordt gewonnen uit het hout van beuk, pijnboom, eucalyptus en bamboegewassen.
Doordat het wordt behandeld met deze chemische materialen is het niet geheel een natuurlijk materiaal, wel heeft Viscose de eigenschappen van een natuurlijk materiaal. Het neemt goed vocht op en is antistatisch. Qua uiterlijk en gevoel lijkt het veel op zijde.
Eigenschappen van Bamboe textiel
Zacht
Bamboe valt door de ronde structuur heel soepel en Bamboe textiel voelt zacht aan op je huid. Het irriteert niet, jeukt niet en is daarom ook heel geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Omdat de stof zacht aanvoelt is bamboekleding heel prettig als onderkleding en als basic.
Antibacterieel en absorberend
Bamboe kleding blijft lang fris. Door de eigenschappen van de bamboevezel wordt vocht veel beter opgenomen dan bij andere textielsoorten. Bamboe textiel kan door de holle structuur 60% meer vocht opnemen dan katoen. Bamboe textiel heeft hierdoor ook een antibacteriële werking. Transpiratie wordt snel opgenomen en krijgt geen kans tot bacterievorming. Zweetlucht blijft daardoor uit. Bamboeshirts zijn daarom ook uitstekend tijdens het sporten te gebruiken. Bamboesokken zijn zeer geschikt voor mensen met zweetvoeten.
Ademend
Bamboe stof heeft prettige thermische eigenschappen en ventileert als het ware. Het verkoelt in de zomer en verwarmt in de winter. Daardoor blijft bamboekleding prettig aanvoelen op je huid.
Duurzaam indien goed bewerkt
Bamboe als grondstof voor textiel is duurzaam; bamboe groeit zeer snel, heeft weinig water nodig en al helemaal geen pesticiden. Bamboe lijkt een soort onuitputtelijke bron die zeer snel groeit en zichzelf ook telkens weer aanvult. Een heel mooi alternatief voor katoen. Bovendien hoeven we ons geen zorgen te maken om de Panda, die eet andere bamboesoorten.
Bamboe en milieuvriendelijkheid
Bamboe zelf is een duurzaam materiaal. Het is een grassoort die ontzettend snel groeit en daarbij geen extra water en geen pesticiden nodig heeft. Het enige wat bamboe nodig heeft om te groeien is zonlicht. Een bamboe moederstam maakt na het kappen weer nieuwe kleinere stammen aan. Hierdoor vult een bamboe bos zich weer snel aan en kan er meermaals worden geoogst. Deze groeiwijze is wat bamboe milieuvriendelijk maakt. Producten die gemaakt zijn van bamboe hout of bamboe-vezels zijn zeer milieuvriendelijk. Echter, van bamboestengels textiel maken is nog niet zo eenvoudig. Door de hardheid en structuur van bamboe zijn hier speciale methodes voor nodig.
Hoe wordt van bamboe textiel gemaakt?
Er zijn verschillende manieren om van de harde bamboevezels garen te maken:
1. Mechanische methode
Bij de mechanische methode wordt het bamboe vermalen en verhit met toegevoegde natuurlijke enzymen die de bamboe afbreken De vezels kunnen vervolgens mechanisch uit de ontstane papperige massa worden gekamd waarna hiervan garen kan worden gesponnen. Deze methode is milieuvriendelijk maar wordt niet veel gebruikt omdat het kostbaar en zeer arbeidsintensief is.
2. Chemische methode
Bijna alle bamboetextiel wordt op de chemische manier gemaakt. Deze methode is dezelfde die wordt gebruikt om viscose van houtsnippers te maken. Er worden sterke chemicaliën gebruikt die schadelijk zijn voor milieu, mens en dier. De sterke cellulose (de bouwstenen van planten en bomen) van bamboe wordt afgebroken met koolstofdisulfide. Het bamboe wordt hiermee helemaal opgelost tot een gelachtige substantie waarna het verdund wordt met natiumhydroxide. De stof die hieruit ontstaat is viscose cellulose. Na het zeven wordt dit gehard met zure oplossingen waarna er garen van kan worden gesponnen. Deze chemische manier van bamboetextiel maken is zeer milieuonvriendelijk en door de oplosmiddelen zijn de originele eigenschappen van het bamboe waarschijnlijk vrijwel helemaal verdwenen. Omdat er met giftige chemicaliën wordt gewerkt, zijn de arbeidsomstandigheden in de fabrieken ook een groot punt van aandacht.
3. Closed loop systeem en natuurlijke enzymen
Om het proces minder milieubelastend te maken zijn er gelukkig fabrikanten die gebruik maken van een zogenaamd “closed loop” systeem waarbij de gebruikte chemische stoffen hergebruikt worden en niet in het milieu terechtkomen. Ook zijn er fabrikanten die natuurlijke enzymen gebruiken voor een deel van het chemische proces waardoor er minder schadelijke chemicaliën kunnen worden gebruikt.
Lyocell in plaats van viscose
Er is een andere, helaas minder gebruikte, chemische methode om een kunstvezel textiel van bamboe en bomen te maken, het eindresultaat is dan niet viscose maar lyocell. Lyocell is beter bekend als Tencel, een merknaam van lyocell. De vezels zijn net wat anders dan bij viscose en de lyocell methode is milieuvriendelijker dan viscose.
Misleidende naamgeving bamboe
Bijna alle bamboetextiel wordt gemaakt met bovenstaande viscose/rayon methode en is dan dus eigenlijk bamboerayon of bamboeviscose. Rayon is textiel gemaakt van cellulosevezels, een kunstvezel met in dit geval bamboe als natuurlijke grondstof. Je kunt je afvragen of deze stoffen dan wel bamboe genoemd morgen worden. Je textielstuk lijkt met de naam bamboe milieuvriendelijk en natuurlijk, maar dit is eigenlijk dus niet altijd het geval. Enkel wanneer het dus met een Closed loop system geproduceerd is.
Bamboo is populair door groene imago, maar let goed op!
Bamboe stoffen zijn populair door de eigenschappen en het groene imago. De meeste producten van bamboestof zijn helaas niet zo groen als ze doen voorkomen omdat de meest gebruikte methode voor het maken van de stof uit de bamboestengels een milieuonvriendelijke methode is. Als je zeker wilt weten of de veilige, mechanische methode is gebruikt zal je dit in de meeste gevallen moeten uitzoeken. Enig houvast heb je wel, als bamboe ècht super zacht aanvoelt is dit waarschijnlijk het chemisch geproduceerde rayon/viscose van bamboe want mechanisch geproduceerd bamboetextiel is net wat minder zacht. Een ander punt is de naamgeving, het is de vraag of deze chemisch verkregen bamboestoffen wel het label “bamboe” mogen dragen, eigenlijk is dit kunstmatig bamboe-rayon/viscose. Iets om in je achterhoofd te houden als je toch graag kleding of andere producten van bamboetextiel wilt kopen.
0 reacties