Wat is een instopstrook precies?
Veel dekbedovertrekken zijn geschikt voor dekbedden met een lengte tot ongeveer 200/220cm. Bij veel dekbedovertrekken zien we dat het overtrek in werkelijkheid nog een stukje langer doorloopt en wat langer is. Dit laatste extra stukje is de zogenoemde 'instapstrook' en zorgt ervoor dat je gemakkelijk je dekbed lekker in kan stoppen onder je matras.
Veel mensen, waaronder ikzelf, vinden het niet heel prettig wanneer je met je voeten onder je dekbedovertrek vandaan komt. Mijn partner is 1,93m lang en hem hoor je het hardst piepen wanneer zijn voeten een klein beetje onder het dekbedovertrek vandaan komen en hij een klein koud briesje voelt. Voor ons is het dan ook ideaal wanneer een dekbedovertrek een wat langere instopstrook heeft.
Op het gebied van instapstroken zijn veel ontwikkelingen geweest in de loop der jaren en er is een hele variatie aan instopstrook mogelijkheden ontstaan:
-
Drukknopen of rits
Bij drukknopen of met een rits is de onderkant van je dekbedovertrek dicht te maken door middel van drukknopen of een ritssluiting. Dit soort dekbedovertrekken zijn meestal 220 cm lang en hebben geen extra losse lap stof die je onder je matras kunt stoppen.
-
Flessenhals
Een andere veelvoorkomende instopstrook is de zogeheten ‘flessenhals’. De naam beschrijft precies hoe zo’n dekbedovertrek er in z’n totaliteit uitziet: als een drinkflesje, breed aan de ene kant en wat smaller aan de andere. Een dekbedovertrek met een flessenhals heeft aan de onderzijde extra lengte, maar in de onderste hoeken is het overtrek een stukje dichtgestikt. In het midden blijft een lang stuk instopstrook over, maar deze is niet zo breed als de rest van het overtrek. De strook beslaat ongeveer de helft van de breedte van het overtrek. Hierdoor blijft het dekbedovertrek, indien het een lengte heeft van 220cm heel goed op zijn plek liggen. Wanneer het dekbedovertrek een flessenhals heeft is het dus wel van belang om op te letten wat de totale lengte is van het dekbedovertrek om zo te voorkomen dat je dekbedovertrek er niet in past of gaat schuiven.
-
Enkele instopstrook, ook wel 'De Flap'
Bij een enkele instopstrook is de bovenzijde van het dekbedovertrek ietwat langer dan de onderzijde. De stof loopt niet door; de instopstrook is een losse strook stof die aan de rest van het dekbedovertrek is vastgezet. Meestal is deze strook zo’n twintig centimeter en wordt deze onder je matras gestopt om het dekbedovertrek aan het voeteneinde van je bed op zijn plaats te houden. Er zijn ook wel mensen die de flap om de deken slaan en het veervolgens in het dekbedovertrek zelf steken, in plaats van onder het matras. Zo blijft het dekbed op z’n plaats en zitten dekbed en dekbedovertrek niet vast op het bed.
-
Dubbele instopstrook
Bij een dubbele instopstrook is de totale lengte van het dekbedovertrek aan zowel de boven als onderkant langer dan het gemiddelde dekbed van 200 of 220cm. Deze dubbele instopstrook is vaak tussen de 20 en 40 cm lang. Net als de enkele instopstrook gebruik je deze strook om onder je matras in te stoppen, maar het grote voordeel hiervan is dat het dekbed en het dekbedovertrek aan het voeteneinde veel beter op zijn plek blijven en het dekbed niet snel uit het dekbedovertrek glijdt. Deze extra lengte is ideaal wanneer je gebruikmaakt van een extra lang dekbed of slaapt op een boxspring met een lekker hoog matras. Met een dubbele doorlopende instopstrook houd je ook in die gevallen namelijk voldoende lengte over om de boel aan de onderzijde stevig in te stoppen.
Het woord is een hele mond vol, maar een dekbedovertrek met een dubbele doorlopende instopstrook is de toekomst der instopstroken! Dit komt vooral omdat dit hèt perfecte instopsysteem is voor hoge (boxspring) bedden en voor langere mensen. Ook ziet het er volgens velen veel chiquer uit op het bed. Waar kan je zo'n dekbedovertrek vinden? Alle Casa Dormi collecties bestaan uit dekbedovertrekken met een dubbele doorlopende instopstrook!
Natuurlijk is een dekbedovertrek zonder instopstrook ook een optie. Echter zie je dit niet vaak, en in Nederland zie je dit alleen wel eens bij kinderdekbedovertrekken. Hierdoor heb je meer kans dat het dekbedovertrek en dekbed gedurende de nacht door het bed gaat zwerven. Geen probleem wanneer je überhaupt niet houdt van instoppen en je dekbed graag overal mee naartoe neemt, natuurlijk…
0 comments