Onder wat voor materiaal bedlinnen of dekbedovertrekken slaap jij?
We brengen 7 dagen per week, gemiddeld zo'n 8 uur per nacht in bed door. Dit stapelt zich op en resulteert in het feit dat we ongeveer 1/3 van ons leven doorbrengen in bed. Dat betekent dat je op je negentigste zo'n dertig jaar hebt geslapen.
Het is belangrijk om deze tijd in bed optimaal te benutten en goed uit te rusten en te herstellen. Goed slaapcomfort heeft met veel factoren te maken, maar een belangrijk aspect is het beddengoed waar je onder slaapt. De ene stof heeft andere voordelen dan de ander. Heb je het snel warm of transpireer je 's nachts? Dan is linnen beddengoed echt wat voor jou. Lees hieronder waarom en wat de voordelen van linnen lakens en dekbedovertrekken zijn.
Hoe wordt linnen gemaakt?
De meeste mensen zijn zich niet bewust dat ze een groot deel van hun leven onder synthetische stoffen slapen waarin resten van chemicaliën zijn achter gebleven. Het voordeel van linnen is dat je puur natuurlijk en ecologisch slaapt. Er zitten dus geen schadelijke toxines in je dekbed. Iedere avond stap je in een schoon bed. Goed voor jou en goed voor de natuur.
Linnen is een natuurlijk textiel vervaardigd uit de vlasplant. Linnen is een dikke en duurzame stof die vrij moeilijk (en arbeidsintensief) is om te maken, maar een sterk en ademend materiaal is. Voordat katoen werd geïntroduceerd, werd linnen op grote schaal gesponnen voor het gebruik van kleding en huishoudelijke materialen. Omdat het maken van katoen echter minder productie vereist, is het gebruik van linnen in huis afgenomen. Maar linnen is dus nu weer helemaal terug van weggeweest! Niet alleen in de vorm van beddengoed, maar bijvoorbeeld ook in kussens, theedoeken, gordijnen, tafellakens, noem maar op.
Wat is er zo bijzonder aan linnen beddengoed?
In het kort: Linnen is het meest milieuvriendelijke textielsoort ter wereld. Tijdens de groei (100 dagen) heeft de vlasplant weinig water nodig. Het gebruik van pesticiden is niet nodig. Daarnaast wordt de gehele plant verwerkt tot linnen, er is dus geen verspilling van materialen. In vergelijking met katoen zijn er nauwelijks chemicaliën nodig om het linnen te produceren. Het linnen is drie sterker dan katoen en gaat daardoor ook jarenlang mee (en blijft mooi!).
De slaapkamer is dé plek waar je echt tot rust komt. Des te natuurlijker des te beter. Daarom is linnen beddengoed een aanrader. De zachte 100% natuurlijke stof voelt heerlijk aan, waardoor je beter en dieper slaapt. Bovendien heeft linnen meer gezonde voordelen om je slaapgenot een boost te geven.
De voordelen van Linnen
Linnen is een lichte stof, pluisvrij en kan meer vocht opnemen dan katoen zonder dat het stof zelf vochtig wordt. Linnen is drie keer sterker dan katoen waardoor het ook jarenlang mooi blijft, hoe vaak je het ook wast. Lees hieronder meer voordelen van Linnen beddengoed.
1. Milieuvriendelijk
Katoen en linnen hebben beide natuurlijke eigenschappen die gunstig zijn voor je huis. Het zijn echter de vlasvezels van het linnen die groeien in een omgeving zonder pesticiden en irrigatie. Bovendien heeft linnen het natuurlijke vermogen om bacteriegroei te voorkomen en is bekend dat het gezondheidsvoordelen heeft die helpen bij genezing en herstel. Het is echt de definitie van milieuvriendelijk.
2. Duurzaam
Als het om duurzaamheid gaat, dan zit je goed met een linnen dekbedovertrek. Met een reputatie als ’s werelds sterkste natuurlijke vezel, is linnen twee keer zo duurzaam als katoen en is het bestand tegen de slijtage van springende peuters en knuffelige huisdieren.
Zoals gezegd is linnen erg milieuvriendlijk. Linnen wordt gemaakt van de vlasplant – Het vereist geen pesticiden of iets anders dan regenwater. Het is biologisch, biologisch afbreekbaar, recyclebaar, waardoor het erg geschikt is voor mensen met een gevoelige huid of allergieën.
3. Past zich aan de seizoenen aan
Het beste linnen beddengoed is temperatuurregulerend, waardoor je het hele jaar door comfortabel kunt slapen. Het houdt je koel in de zomer en behaaglijk warm in de winter.
Één van de grootste verschillen tussen katoen en linnen is het vermogen om zich aan de verschillende seizoenen aan te passen. Hoewel katoenen dekbedovertrekken kan worden gezien als een geweldig alternatief voor de zomer, kunnen linnen dekbedovertrekken goed reageren op elke temperatuur, ongeacht het seizoen. Dit betekent dat de vezels voor een uitstekende isolatie zorgen, waardoor je in de winter lekker knus en warm blijft en in de zomer juist lekker koel.
4. Vochtabsorberend
Linnen dekbedovertrekken zijn super absorberend. Een linnen dekbedovertrek kan maar liefst 20% van zijn gewicht aan vocht opnemen zonder nat aan te voelen. Daarom is het zo lekker om in de zomer te slapen met linnen.
5. Linnen hoeft niet gestreken te worden
Een linnen dekbedovertrek kan aanvankelijk wat ruw aanvoelen, maar het wordt zachter en comfortabeler bij elke wasbeurt.
Linnen dekbedovertrekken zijn net zo onderhoudsvriendelijk als katoen. En door de natuurlijk gekreukte look hoef je het nooit te strijken. Sommigen ervaren dit echter als een nadeel.
6. Hypoallergeen en anti-bacterieel
Wist je dat linnen beddengoed hypoallergeen is? Huisstofmijt gedijt niet in linnen. Dat is uiteraard voor iedereen gezond, maar extra fijn wanneer je gevoelig bent voor stof of als je last hebt van allergieën of astma. Ook kinderen krijgen vaak advies van de dermatoloog om onder natuurlijk linnen te slapen.
Linnen is een natuurlijke antiseptische stof. Het is bijzonder goed bestand tegen bacteriën en schimmels. Hierdoor is de stof heel hygiënisch. Linnen werd al door de Egyptenaren gebruikt vanwege de genezende eigenschappen. Heb je snel last van huiduitslag of eczeem? Dan zou een linnen dekbedovertrek uitkomst kunnen bieden.
Linnen heeft van nature een vuil- en stofafstotend vermogenen. Omdat linnen 100% natuurlijk is, wordt de stof niet statisch geladen.
Wat zijn de nadelen van linnen dekbedovertrekken?
1. Linnen kan kleur afgeven bij de eerste keer wassen
Gekleurd linnen kan de eerste keer tijdens het wassen afgeven. Zorg daarom dat je jouw nieuwe linnenbeddengoed de eerste keren apart wast.
2. Kreukgevoelig
Een ander genoemd nadeel van linnen beddengoed is dat het sneller/ meer kreukelt. De één vindt dit juist een unieke uitstraling geven aan de lakens, terwijl de ander zich ergert aan de kreukels. Sommigen omarmen de natuurlijke, verkreukelde look en strijken nooit. Anderen houden van een netter uiterlijk en strijken beddengoed na elke wasbeurt. Eén geluk… linnen is erg makkelijk te strijken! Als je besluit te strijken, strijk dan altijd linnen als het licht vochtig is. Als de stof al droog is, besproei hem dan licht met gedestilleerd water.
3. Hoger prijskaartje dan bij bijvoorbeeld katoen
Linnen is relatief duurder dan bijvoorbeeld katoenen beddengoed. Het proces om linnen te maken is vele malen milieuvriendelijker. Weinig water, geen pesticiden en de gehele plant wordt verwerkt tot linnen. Er wordt niets weggegooid. Het proces is wel arbeidsintensiever, dat is ook de voornaamste reden dat linnen duurder is dan katoen of andere textielsoorten.
Wat is het verschil tussen katoenen en linnen beddengoed?
Hoewel de juiste matras kan zorgen voor een pijnloze nachtrust, en de beste lakens je tijdens die slaap perfect comfortabel houden, doet een dekbedovertrek dubbel werk – het beschermt je dekbed en het voegt een designelement toe aan je bed en slaapkamer. Dekbedovertrekken zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten kleuren, formaten en materialen. Katoenen en linnen dekbedovertrekken zijn twee mooie voorbeelden, die vaak met elkaar worden vergeleken. Twijfel je ook tussen katoen of linnen? Hieronder vind je de belangrijkste verschillen.
1. De dikte
Één van de zichtbare verschillen tussen katoen en linnen is de textuur. Linnen is het dikkere van de twee, waarbij katoen strak geweven is om een gladdere en vlakkere afwerking te creëren. Hoewel beide esthetisch aantrekkelijk zijn, heeft katoen een eendimensionale afwerking die niet te vergelijken is met de dikke, gelaagde textuur van linnen die wordt gecreëerd door de holle kern van vlasvezels.
2. Gewicht
Wist je dat de kwaliteit van linnen vaak wordt gemeten op basis van het gewicht en niet op het aantal draden? Fijne katoenen garens maken het weven gemakkelijker, produceren een hoger aantal draden en een veel vlakker vel. In tegenstelling tot katoen is linnen echter dikker van structuur en veel moeilijker te weven, wat een zwaardere, luxere stijl van beddengoed oplevert.
Hoe weet ik welk linnen van goede kwaliteit is?
Ons Europees gematigd klimaat voorziet de ideale afwisseling van zon en regen voor een grote en sterke vlasplant. Want hoe langer en sterker de vezel, hoe beter de kwaliteit van het linnen. Meer dan 75% van de vlasvezels, die wereldwijd gebruikt worden om een linnen stof te weven, komt uit Frankrijk, Portugal, België en Nederland. Ook nu nog zijn de beste vakmannen van het linnen nog steeds te vinden in West-Europa. Vlas transformeren tot een kwalitatief linnen is een hele kunst. Maar wanneer is linnen nou kwalitatief? Waar moet je op letten om het juiste linnen beddengoed te kiezen?
1. Kijk naar de grammage van de linnen stof
Om meer over de dikte van de stof te weten te komen kijken we bij stoffen naar de g/m2. G/m2 staat voor het gewicht per vierkante meter stof en zegt iets over de dichtheid waarmee de stof geweven is.
We kunnen stoffen eigenlijk in grote lijnen verdelen in drie gewichtsklassen. Uiteraard kun je ze nog verder opsplitsen, maar in dit artikel delen we ze in naar drie gewichtsklassen:
- Dunne/lichtgewicht stoffen met een gewicht tot 190 g/m2
- Middelzware stoffen met een gewicht tussen de 200 g/m2 en 230 g/m2
- Zware stoffen met een gewicht boven de 230 g/m2
Hoe hoger het grammage getal, hoe dichter je stof geweven is en hoe steviger die doorgaans aan zal voelen, toch is het niet per definitie zo dat alle stoffen boven de 230 g/m2 zwaar en dik zijn. Het heeft namelijk ook te maken met de samenstelling van de stof. Zo zijn er stoffen van 265 g/m2 die lichter/soepelere aanvoelen dan een stof van 230 g/m2 met een samenstelling van katoen satijn.
2. Welke vezel is gebruikt, hoe is de stof geweven, hoe is de stof afgewerkt?
Om te weten te komen of een stof tot de lichte, medium of zware stoffen toebehoort moeten we nog even wat verder in de dichtheid duiken. De factoren die het gewicht bepalen en daarmee dus de dichtheid van de stof zijn het soort weving wat gebruikt wordt, de gebruikte vezel en de afwerking/kwaliteit van de stof.
Soort vezel
De dichtheid wordt bepaalt door de vezels die gebruikt worden tijdens de vervaardiging. Linnen is bijvoorbeeld veel lichter dan de stof katoen. Daardoor kan een stof met linnen misschien op een hoge dichtheid geweven zijn, maar toch lichter en luchtiger aanvoelen omdat dit een specifieke eigenschap is van linnen.
Soort weving
Vlas is een sterke vezel. Zijn houtige en van nature eerder stugge structuur maakt dat vakkennis van de materie noodzakelijk is om een kwalitatieve stof te weven. Een linnen stof van hoge kwaliteit kan jarenlang meegaan en heeft een hoge slijtvastheid.
Afwerking/kwaliteit van de stof
Soms wordt tijdens het proces wat stijfsel aan het product toegevoegd, dit geeft de stof wat meer stevigheid en hierdoor komt het gewicht dan hoger uit. Echter zal stijfsel veelal na een eerste wasbeurt verdwijnen.
Linnen beddengoed kopen
De kwaliteit van de stof speelt een belangrijke rol. Alle stoffen die je bij Casa Dormi vindt, zijn uitvoerig getest en voldoen aan de hoogste kwalitatieve normen.
Bestel je beddengoed veilig en eenvoudig online bij casadormi.nl. Gratis verzending en snelle levering.
0 opmerkingen